Schrijnwerker houtbouw

Schrijnwerker houtbouw

in het zevende jaar schrijnwerker houtbouw heb je geen algemene vakken meer. Je hebt enkel nog lessen die leiden tot het behalen van een beroepskwalificatie schrijnwerker houtbouw. Zo zal je twee dagen les krijgen en gemiddeld 12 uur stage hebben per week. Eén dag per week ben je vrij.

Tijdens de lessen zal je constructie – en verbindingstechnieken leren toepassen voor houtbouwconstructies, zal je zien hoe je plannen en voorbereidingen maakt voor de productie en plaatsing van houtbouwconstructies en nog zo veel meer

Wat is de focus van deze richting?

  • Het accent ligt in dit specialisatiejaar op de praktijk. Via het maken en het plaatsen van houtbouwconstructie verwerf je extra ervaring en inzicht die in het beroepsleven beslist van pas komt. Je leert de finesses van de verbindingen, de aansluitingen, de integratie van andere bouwmaterialen, de plaatsing, …
  • Speciale aandacht gaat naar materialen waarmee houtbouwconstructies worden gemaakt met bv. gebogen vormen of schuine werkvlakken, … Al doende specialiseer je je in de bouw van koepels, ramen, erkers, trappen, wanden, veranda’s, dakkapellen, pergola’s, decor- en standenbouw, …
  • Je leert houtbewerkingsmachines instellen en bedienen. Veel aandacht gaat naar verspaning-, vergarings- en afwerkingstechnieken. Ook de regelgeving i.v.m. de houtsector, milieuaspecten, veiligheidsmaatregelen, kostprijsberekening, e.d. komen aan bod.

Welke Profiel heb je nodig?

Toekomst:

  • Richtingen uit het HOKT (Hoger Onderwijs van het Korte Type) binnen het vakgebied
  • SE-N-SE (Secundair Na Secundair) studierichtingen (bv. hout constructie- en planningstechnieken)
  • Werkvloer
  • Hoger Beroepsonderwijs

Welke lessen krijg je?



Lessenrooster

7de jaar

Godsdienst / NC zedenleer

2

Lichamelijke opvoeding

2

Engels

2

Project algemene vakken (PAV)

6

Praktijk hout

8

Theorie hout

6

Praktijk stage hout

6

TOTAAL  LESUREN  PER  WEEK

32

Aandachtspunten

De stage in het tweede en derde leerjaar van de 3de graad is een blokstage van 6 weken: 3 weken vóór de herfstvakantie en 3 weken vóór de paasvakantie.

De rest van het schooljaar is dit praktijkles.

De school maakt gebruik van de opleidingen (en infrastructuur) aangeboden door de VDAB te Wondelgem.