Erasmus+
Volg ons

Mechanische vormgeving

Mechanische vormgeving

In de richting Werktuigmachines leer je verder zorgzaam, efficiënt en nauwkeurig werken met grote en kleine machines en handgereedschappen. Je leert werkstukken maken en gedetailleerd afwerken, maar je kan ook technisch tekenen, werken met tekenpakketten, enz.

Wat is de focus van deze richting?

In deze richting is machinerie en het correcte gebruik ervan essentieel. Je leert aan dat metaalbewerking vakwerk is dat meer inhoudt dan de instelling en afstelling van machines, maar ook maatwerk vereist.

Bovendien leer je verschillende lastechnieken. Vaardigheden die op de huidige arbeidsmarkt voor een goede metaalbewerker onmisbaar zijn.

Welke Profiel heb je nodig?

Een leerling die in deze richting wil stappen moet best wel handig zijn. Je zal namelijk verschillende mechanische en technische handelingen moeten toepassen. Dit betekent dan ook dat je verantwoord moeten kunnen omgaan met gereedschap en machines. Een werkplaats is zeker geen speeltuin!

Welke lessen krijg je?

De richting mechanische vormgeving behoort tot de arbeidsmarktfinaliteit en dus krijg je dezelfde algemene vakken als de anderen in deze finaliteit. De richting heeft uiteraard ook haar eigen focus, die vinden we terug in het vak mechanica. Tijdens deze lessen zal je zowel praktisch met machines zoals draaibanken, freesmachines en meer leren werken, alsook technisch tekenen aangeleerd krijgen. Ook krijg je het vak stem-ICT, een logische aanvulling voor een richting die gefocust is op machines en het gebruiken ervan.

Lessenrooster

  5de 6de
Levensbeschouwing 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Engels 2 2
PAV A (wiskunde, natuurwetenschappen)  3 2
PAV B ( Ned, burgerschap, gesch, economie)  4 5
Extra Nederlands 1 1
     
Mechanische vormgeving 18 18
     
Totaal aantal lessen per week 32 32

 

Aandachtspunten

Aanschaf van werkmateriaal (schuifmaat,…) en persoonlijke bescherming (veiligheidsbril, oorbeschermers, werkpak, werkschoenen) is noodzakelijk.

De stage in het eerste leerjaar van de 3de graad is een blokstage van 1 week voor de herfstvakantie en 2 weken vóór de paasvakantie.
De stage in het tweede leerjaar van de 3de graad is een blokstage van 6 weken: 3 weken vóór de herfstvakantie en 3 weken vóór de paasvakantie.
De rest van het schooljaar is dit praktijkles.
De school maakt gebruik van de opleidingen (en infrastructuur) aangeboden door de VDAB te Wondelgem, OCAS, ..