Erasmus+
Volg ons

Mechanica

Mechanica

In de richting Basismechanica leer je werken met de meest voorkomende vormgevingsmachines zoals een freesmachine, een draaibank, … Degelijk vakwerk vereist een juiste instelling en afstelling van de gebruikte machines. Maatwerk veronderstelt dat je correct leert meten en gegevens interpreteren.

Bovendien leer je verschillende lastechnieken. Deze vaardigheden zijn op de huidige arbeidsmarkt voor een goede metaalbewerker onmisbaar.

De helft van de opleiding bestaat uit praktijk. Je krijgt ook technische vakken die de praktijk ondersteunen.

De aanwezige algemene vakken zijn nodig om later goed te kunnen functioneren in de werkomgeving en in de samenleving.

Wat is de focus van deze richting?

In deze richting is machinerie en het correcte gebruik ervan essentieel. Je leert aan dat metaalbewerking vakwerk is dat meer inhoudt dan de instelling en afstelling van machines, maar ook maatwerk vereist.

Bovendien leer je verschillende lastechnieken. Vaardigheden die op de huidige arbeidsmarkt voor een goede metaalbewerker onmisbaar zijn.

Welke Profiel heb je nodig?

Een leerling die in deze richting wil stappen moet best wel handig zijn. Je gaat namelijk verschillende mechanische en technische handelingen moeten toepassen. Dit betekent dan ook dat je verantwoord moeten kunnen omgaan met gereedschap en machines. Een werkplaats is zeker geen speeltuin!

 

Een ware mecanicien heeft oog voor detail en technisch inzicht, zodat er bij het werken met machines en materialen niets mis kan gaa

Welke lessen krijg je?

De richting mechanica behoort tot de arbeidsmarktfinaliteit en dus krijg je dezelfde algemene vakken als de anderen in deze finaliteit. De richting heeft uiteraard ook haar eigen focus, die vinden we terug in het vak mechanica. Tijdens deze lessen zal je zowel praktisch met machines zoals

draaibanken, freesmachines en meer leren werken, alsook technisch tekenen aangeleerd krijgen. Ook krijg je het vak CNC, een logische aanvulling voor een richting die gefocust is op machines en het gebruiken ervan.

Lessenrooster

Levensbeschouwing 2
Lichamelijke opvoeding 2
Engels 2
Nederlands  1
PAV A (aard-natw-wisk-info) 4
PAV B  (burg-gesch-artistieke-ned) 4
   
Lassen/constructie 2
Plaatbewerking 6
Verspaning 6
Technisch tekenen 2
CNC 1
   
Totaal aantal lessen per week  32

 

Aandachtspunten

Aanschaf van werkmateriaal (schuifmaat,…) en persoonlijke bescherming (veiligheidsbril, oorbeschermers, werkpak, werkschoenen) is noodzakelijk.