Erasmus+
Volg ons

Latijn

Latijn

Kies je voor Latijn? Dan kies je voor een vorming waarin het taalkundige, het literaire en het culturele een voorname plaats innemen. Het Latijn is een taal die aan strakke regels gebonden is. Het is dan ook een goede voorbereiding op het lezen van zakelijke, historische en juridische teksten. In de derde graad komen de leerlingen in contact met Latijnse poëzie, geschiedschrijving, welsprekendheid en recht. Deze kennismaking geeft hen een inzicht in de literatuurgeschiedenis en draagt bij tot de ontwikkeling van hun literaire smaak.

Wat is de focus van deze richting?

In deze richting verken je de antieke wereld in al zijn aspecten. Cultureel, literair, taalkundig en geschiedkundig ga je de Romeinse maatschappij ontdekken. Je leert de taal van de keizers, filosofen en redevoerders van het oude Rome. Je zal fabels, mythen, tragedies, gedichten, wetteksten en nog zo veel meer ontdekken en lezen, allemaal teksten die het Imperium Romanum belichten. Laat je meeslepen door de taal en cultuur die mensen al millennia geïnspireerd heeft en de wereld van vandaag heeft gevormd!

Welke Profiel heb je nodig?

Je hebt een brede interesse in cultuur, taal en geschiedenis. Bovendien ben je op taalvlak inzichtelijk en ben je niet bang om het Latijn, een gestructureerde taal te verkennen. De antieke wereld fascineert je en je wil deze zowel in de klas, maar ook zelfstandig bestuderen. Tevens schrikken grotere hoeveelheden leerstof je niet af en wil je daarmee gestructureerd aan de slag!

Welke lessen krijg je?

De richting Latijn behoort tot de doorstroomfinaliteit en dus krijg je dezelfde algemene vakken als de anderen in deze finaliteit. De richting heeft uiteraard ook een aantal specifieke en unieke vakken.

Zo krijg je natuurlijk het vak Latijn, waar je de taal, cultuur en geschiedenis van het oude Rome bestudeert.

Lessenrooster

Levensbeschouwing 2
LO 2
Frans 3
Nederlands 4
Engels 3
Geschiedenis (incl. SC7 – burgerschap)  2
Biologie 1
Fysica 1
Chemie 1
Toegepaste informatica 1
Artistieke expressie  1
Aardrijkskunde 1
Wiskunde 4
Latijn 4
Optiepakket 2
Wiskunde & wetenschappen of Spaans & Duits
   
Totaal aantal lessen per week 32

 

Aandachtspunten

*Binnen artistieke vormgeving krijgen het cultureel bewustzijn en culturele expressie vorm.

**Binnen het vak mens en samenleving wordt gewerkt enerzijds rond de economische en financiële competenties en anderzijds aan burgerschapscompetenties.

***In het 3de jaar volgen alle leerlingen het 1ste of het 2de semester de module informatica in plaats van de interessemodule. Zo kunnen onze jongeren de digitale competenties (o.m. tekstverwerking, presentaties maken, werken met data, excel) aangeleerd en geëvalueerd krijgen om toe te passen binnen de andere vakken en in het dagelijks leven.