Erasmus+
Volg ons

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

Je hebt alle basisinformatie vergaard in de tweede graad en nu ben je klaar voor het echte werk! Via verschillende stages word je helemaal klaargestoomd voor je eventuele toekomst in de zorgsector. Je kennis van wetenschappen wordt nu ook verder uitgebreid, waardoor je ook de nodige theoretische basis verwerft voor verdere studies.

Wat is de focus van deze richting?

De richting gezondheidszorg leert je alles aan over het menselijk (gezondheids)gedrag en de levensloop die mensen doormaken. Niet enkel de theorie, maar ook deze toepassen in de praktijk spelen hierbij een belangrijke rol. Zo zal je sociale, pedagogische en communicatieve vaardigheden aangeleerd krijgen.

Ook een interesse in de mens zowel sociaal, fysiek als psychisch is belangrijk! De mens in al zijn aspecten is namelijk je hoofdonderwerp in deze opleiding.

Welke Profiel heb je nodig?

Een leerling die voor deze richting kiest moet zeker en vast interesse hebben in wetenschap. In het bijzonder leg je je toe op de gezondheids- en welzijnswetenschappen.

Ook ben je sociaal en beschik je over een kritische ingesteldheid. Je werkt bovendien graag met mensen en voor mensen. Je wil graag deel uitmaken van de begeleiding van zowel kinderen als volwassenen.

Empathisch, dat is wie jij bent!

Welke lessen krijg je?

De richting gezondheidszorg behoort tot de dubbele finaliteit en dus krijg je dezelfde algemene vakken als de anderen in deze finaliteit. De richting heeft uiteraard ook een aantal specifieke en unieke vakken.

Zo krijg je het vak gezondheidszorg. In dit vak zal je de theorie zien rond de ontwikkeling en het gedrag van mensen (sociologie en pedagogie) én hun anatomie en fysiologie. Dit zorgt ervoor dat je later in een gezinscontext (indirecte) zorg en begeleidingsactiviteiten kan uitvoeren, met oog voor de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen.

Lessenrooster

  5de 6de
Levensbeschouwing 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Nederlands 3 3
Frans 2 2
Engels 2 2
Geschiedenis (incl. SC7) 2 2
Wiskunde 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Artistieke expressie  1 0
Economische vorming 0 1
     
Toegepaste biologie 1 1
Toegepaste psychologie en opvoedkunde 3 3
Verzorging 5 5
Voeding en indirecte zorg 1 1
Stage 4 4
     
Totaal aantal lessen per week 32 32

 

Aandachtspunten

Aanschaf van persoonlijke bescherming (werkpak, werkschoenen) is noodzakelijk.

In deze studierichting is geen stage voorzien. Tijdens de lessen TV/PV opvoedkunde/verzorging/voeding zijn observatieactiviteiten en praktijklessen op verplaatsing voorzien. Zo krijgen deze leerlingen een realistisch beeld van een aantal beroepenvelden in de gezondheids- en welzijnszorg en onderwijs, en de verschillende doelgroepen hiermee verbonden. Diverse lesitems worden ook projectmatig verkend, uitgediept en vakoverschrijdend behandeld.