Erasmus+
Volg ons

Binnen- en buitenschrijnwerk

Binnen- en buitenschrijnwerk

In de richting Houtbewerking leer je verder zorgzaam, efficiënt en nauwkeurig werken met grote en kleine machines en handgereedschappen. Je ontwikkelt een gevoel voor vormgeving en afwerking van een totaal werkstuk. Je krijgt de kans om met tekenpakketten je opdrachten en eigen projecten gedetailleerd uit te werken.

Wat is de focus van deze richting?

In deze richting staat één ding centraal en dat is HOUT. Je leert hoe je dit veelzijdig materiaal moet bewerken en hoe je houtconstructies verwezenlijkt.

Als een ware vakman/vrouw zal je hout zowel machinaal als manueel bewerken om prachtige en praktische constructies te maken. In deze richting bouw je letterlijk aan je eigen toekomst!

Welke Profiel heb je nodig?

Een leerling die in deze richting wil stappen moet best wel handig zijn. Je gaat namelijk aan de slag gaan met een ‘levend’ materiaal, hout, om werkstukken te creëren. Om zulke constructies te maken zal je ook verantwoord moeten kunnen omgaan met gereedschap en machines. Een werkplaats is zeker geen speeltuin!

Een ware vakman/vrouw heeft oog voor detail, half werk is geen werk. Een beetje perfectionisme en ruimtelijk inzicht zijn dus zeker niet mis hier!

Welke lessen krijg je?

De richting binnen- en buitenschrijnwerk behoort tot de arbeidsmarktfinaliteit en dus krijg je dezelfde algemene vakken als de anderen in deze finaliteit. De richting heeft uiteraard ook haar eigen focus, die vinden we terug in het vak hout. Dit vak krijg je meer uren dan al de algemene vakken samen opgeteld. Dat is niet verwonderlijk aangezien het tijdens deze lessen is dat je zowel praktisch met hout leert werken, alsook theorie rond houtbewerking zal krijgen.

Lessenrooster

  5de 6de
Levensbeschouwing 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Engels 2 2
PAV A (wiskunde, natuurwetenschappen)  3 2
PAV B ( Ned, burgerschap, gesch, economie)  4 5
Extra Nederlands 1 1
     
Binnen- en buitenschrijnwerk 18 18
     
Totaal aantal lessen per week 32 32

 

Aandachtspunten

Aanschaf van werkmateriaal (schroevendraaiers, beitels,…) en persoonlijke bescherming (veiligheidsbril, oorbeschermers, werkpak, werkschoenen) is noodzakelijk.

De stage in het eerste leerjaar van de 3de graad is een blokstage van 3 weken: 1 week vóór de herfstvakantie en 2 weken vóór de paasvakantie. De stage in het tweede en derde leerjaar van de 3de graad is een blokstage van 6 weken: 3 weken vóór de herfstvakantie en 3 weken vóór de paasvakantie. De rest van het schooljaar is dit praktijkles. De school maakt gebruik van de opleidingen (en infrastructuur) aangeboden door de VDAB te Wondelgem.