Erasmus+
Volg ons

Basiszorg en ondersteuning

Basiszorg en ondersteuning

In de studierichting Verzorging krijg je een degelijke theoretische en praktische opleiding binnen de verschillende onderdelen van de verzorging. Je leert efficiënt en meevoelend werken met zowel bejaarden als kinderen en mindervaliden. Je maakt animatie-opdrachten en je leert creatief denken tijdens je wekelijkse stage.

Wat is de focus van deze richting?

Zorg dragen voor groot en klein, dat is het motto van deze studierichting. Wanneer ouderen of kinderen hulp nodig hebben, dan weet jij exact hoe je hen het best kan helpen, door de kennis die je in deze richting opdoet.

Zowel op vlak van voeding, huishoudelijke hygiëne als verzorging weet je wat er moet gebeuren en help je hen met plezier!

Welke Profiel heb je nodig?

Je bent iemand die graag werkt met mensen voor mensen, want sociale vaardigheden heb je genoeg. Ook ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken en als er zich problemen voordoen kan je deze doordacht en actief oplossen.

Tevens ben je zorgzaam en communicatief sterk, twee kwaliteiten die noodzakelijk zijn bij het verzorgen van anderen. Een goede gezondheid en hygiëne zijn in jouw ogen bijzonder belangrijk en daar wil je anderen in helpen!

Welke lessen krijg je?

De richting basiszorg en ondersteuning behoort tot de arbeidsmarktfinaliteit en dus krijg je dezelfde algemene vakken als de anderen in deze finaliteit. De richting heeft uiteraard ook haar eigen focus, die vinden we terug in de vakken voeding, gezondheidszorg en wonen. Tijdens deze lessen zal je verzorgingstechnieken, poetsen en koken aangeleerd krijgen. Ook zullen je sociale en communicatieve vaardigheden verfijnd worden. Hygiënisch, veilig en ergonomisch werken zijn essentiële skills die je later zeker nodig hebt op de werkvloer en zijn dus overigens zaken die je in deze richting zal aanleren.

Lessenrooster

  5de 6de
Levensbeschouwing 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Engels 2 2
PAV A (wiskunde, natuurwetenschappen)  3 2
PAV B ( Ned, burgerschap, gesch, economie)  4 5
Extra Nederlands 1 1
     
Verzorging 2 2
Huishoudkunde (Voeding+Indirecte Zorg ) 5 5
Opvoedkunde 3 3
Stage 8 8
     
Totaal aantal lessen per week 32 32

 

Aandachtspunten

Aanschaf van persoonlijke bescherming (keukenshort en stagekledij) is noodzakelijk.

Overzicht stageplaatsen derde graad verzorging

5de jaar: De leerlingen van basiszorg en ondersteuning hebben een wekelijkse stagedag op donderdag en elke stageperiode 1 week blokstage.

  • Kinderzorg: Kleuterklas
  • Bejaardenzorg: Rusthuis/RVT
  • Kinderzorg: onthaalouder/kinderdagverblijf

 

6de jaar: De leerlingen van basiszorg en ondersteuning hebben een wekelijkse stagedag op donderdag en elke stageperiode 1 week blokstage.

  • Bejaardenzorg: thuiszorg
  • Psychiatrie: St.-Jan-Baptist (volwassenen) of MPI ’t Vurstjen (kinderen)
  • Keuzestageplaats in functie van de studiekeuze in het 7de jaar: bejaardenzorg of kinderzorg